A NEGATÍV IONOK FELFEDEZÉSE

1899-ben Elster és Geitel tudósok fedezték fel ezeket az „életet előmozdító részecskéket”, a negatív ionokat, amely molekulák fizikai tulajdonsága, hogy plusz elektronjuk van. Egerekkel végzett kísérletekben azt tapasztalták, hogy az állatok tovább élnek, ha negatív ionokkal dúsított környezetben kerülnek. A további tesztek megdöbbentőek voltak, hiszen ezek a negatív ionok nem csak az egerek várható élettartamát növelték, hanem a baktériumok és a csírák ellen is hatásosnak bizonyultak. Továbbá pozitívan hatnak az allergiáknál, migrénnel vagy szívproblémákkal küszködők életére is. Dr. Igho Hart Kornblueh orvos például azt tapasztalta, hogy betegei 57%-kal gyorsabban épülnek fel műtét után, ha nagy dózisú negatív ionok környezetébe helyezik őket.

Dr. William Rea, a texasi Brookhaven Orvosi Központ vezetője szerint „a legtöbb ház már nem úgy lélegzik, mint régen”. Az acél és a beton megkötik az atmoszférában fellelhető negatív ionok legnagyobb részét, a műanyagok pedig pozitív statikus töltésűek, melyek leárnyékolják a környezetünket, ezáltal minimálisra csökkentik a hozzánk eljutó negatív ionok számát.

Dr. Albert P. Krueger amerikai tudós felfedezte, hogy a negatív ionok befolyásolják a szerotonin oxidálásának sebességét a véráramban. A szerotonint a tobozmirigyek és a belek termelik, amelyek hatással vannak az alvásra, a kedélyállapotra, az idegimpulzusokra, a véralvadásra és a lágyizmok összehúzódására is. A negatív ionokról kimutatták, hogy az alfa agyhullámokat serkentve csökkentik a nyugtalanságot és a stresszt.

Életvitelünkből adódóan életünk 80-90%-át zárt térben töltjük. Az épületekben fellépő, a szervezetünket érő hatásokat (pl. elektroszmog) legtöbbször érzékszerveinkkel nem érzékeljük, pedig ezek negatív befolyással vannak immunrendszerünkre és hosszútávon megbetegedésekhez vezethetnek.

A pozitív ionok, amelyek a zárt térben – a fizikailag és elektromágnesesen szennyezett levegőben – felszaporodnak és károsak az emberi szervezetre.

MILYEN HATÁSSAL VANNAK RÁNK A POZITÍV IONOK?

Ősszel és télen, valamint rossz idő előtt és közben (pl. eső, vihar, szél, hó stb.) megnő a pozitív ionok koncentrációja a levegőben. Ezekben az időszakokban a legtöbb embernek rossz a közérzete. Krónikus hörghurutban, asztmában vagy más légzési betegségben szenvedők ekkor rosszabbul érzik magukat, a reumában szenvedők állapota romlik és többen szenvednek pszichoszomatikus tünetektől, és nő a depresszió és az öngyilkosságok száma is. Kutatások igazolják, hogy bizonyos allergiát kiváltó anyagok (pl. por, pollenek) pozitív elektromos töltéssel rendelkeznek.

A pozitív ionok hátrányos élettani hatásokat okoznak. A levegő pozitív ionjait szaporítja a légkondicionálás, a számítógépek és az elektromos berendezések, a műanyag szőnyeg, a dohányfüst, a száraz levegő és a szellőzetlenség, a szennyezett városi levegő.

MILYEN HATÁSSAL VANNAK RÁNK A NEGATÍV IONOK?

Villámlás után, tavasszal és nyáron, valamint tiszta, természetes környezetben (folyók, tavak, vízesések közelében, erdős részeken stb.) megnő a levegő negatív ion tartalma. Az egészséges környezetben lévő levegő negatív ionokban gazdag, mérsékelt ózontartalmú és minimális mennyiségű szennyező anyagot tartalmaz. Ilyen helyeken jól érezzük magunkat, tele vagyunk életerővel, jól alszunk és kevesebb egészségügyi problémánk van.

A NEGATÍV IONOK TERMÉSZETES ELŐFORDULÁSA

A tiszta vidéki levegő negatív ionkoncentrációja legalább 4-5000 ion/cm³. Vízesések közelében akár 100 000 ion/cm³ körüli értéket mérhetünk, de a legnagyobb vízesések közelében pedig elérheti a 450 000 ion/cm³-t is. Zárt térben, lakószobákban, irodákban viszont ez a szám igen alacsony, mindössze 40-100 ion/cm³, légkondicionálással pedig 0-40 ion/ cm³.

JÓTÉKONY HATÁSOK

A negatív ionok képesek már a 0,01 mikrométer nagyságú részecskéket is megkötni, ezáltal semlegesíteni tudják a levegőben jelen lévő mikroorganizmusokat (vírusokat, baktériumokat stb.), az allergiás tüneteket kiváltó virágporokat, valamint a kellemetlen szagokat okozó részecskéket. Tudományos kutatásokkal igazolták, hogy a negatív ionok növelik az élő sejtek oxigénmegkötő képességét, továbbá szerepet játszanak az agy szerotonin szintjének szabályozásában, amely az ingerülettovábbító rendszer fontos alkotóeleme. Zavarai összefüggésben állnak a különböző szorongásos betegségekkel.

A negatív ionok megnövelik az energiaszintünket, serkentik a vérkeringést, jótékonyan befolyásolják az anyagcserét, erősítik az immunrendszert, enyhítik az allergiát, az asztma és a légzési nehézségek tüneteit, valamint csökkentik a reumás fájdalmakat. Hatásukat nem csak fizikailag érezhetjük, hiszen semlegesítik a stressz tüneteit is. Segítenek a félelemérzet leküzdésében és a depresszió elleni harcban. Hatásukra jobban alszunk, javul a memóriánk és a koncentrációnk, továbbá fejlesztik a kreativitást és a szellemi teljesítőképességet.

 

MIK IS AZOK A NEGATÍV IONOK (ANIONOK)?
A negatív ionok a levegő „vitaminjai”

negatív ionok a levegőben nem látható elektromos töltéssel rendelkező részecskék, amelyek lekötik és eltávolítják a levegőben található szennyező anyagokat és megújító, regeneráló hatással vannak a légző- és idegrendszerünkre.
negatív ionok szagtalan, íztelen és láthatatlan molekulák, melyeket bőségesen belélegzünk bizonyos környezetekben. A vízesések közelében, a hegyekben, a tengerparton és az erdőben milliárd számra találhatóak a negatív ionok. Villámlással kísért vihar után legtöbben erősebbnek és frissebbnek érezzük magunkat. Ez azért van, mert az elektromos vihar több billió negatív iont hozott létre, amelyek enyhítik a feszültséget és energiával töltenek fel.

Technikai társadalomban élünk, ahol az elektromosság meghatározó szerepet tölt be életünkben. Mindennapjainkat már nem tudjuk elképzelni elektromos berendezések, modern távközlési eszközök használata nélkül. A kényelmes, praktikus technikai eszközöknek azonban hátrányai is vannak. A nap 24 órájában mesterségesen előállított elektromos és mágneses terek, elektromágneses sugárzások vesznek körül bennünket, amit a hétköznapi életben elektroszmognak nevezünk. Ezeket a tereket az érzékszerveinkkel ugyan nem érzékeljük, nem látjuk, nem halljuk, ezért hatásukat sokszor alábecsüljük, pedig a szervezettel kölcsönhatásba kerülve különböző tünetek, betegségek előidézői lehet.  A megfelelő eszközök és magatartási szabályok betartásával az embert érő elektromágneses terhelés megszüntethető, vagy jelentősen csökkenthető anélkül, hogy le kelljen mondani a technikai eszközök nyújtotta előnyökről.

Mindenki tapasztalhatta már, hogy vízesések közelében, vagy óceán mellett új erőre kap. A pozitív hatás a negatív ionok magas koncentrációjának köszönhető. Ha ez a szám 100 ion/cm3 alá csökken (lásd a táblázatban), akkor különböző tünetek léphetnek fel: fejfájás, figyelemcsökkenés, vérnyomás növekedés, fáradékonyság, álmosság, kimerültség, lassú reakciók, pszichés feszültség, a szem gyors kifáradása stb.

 

Környezet Koncentráció (negatív ion/cm3)
Vízesés 95 000 – 450 000
Hegyi, tengerparti levegő 50 000 – 100 000
Vidéki mező 5 000 – 50 000
Város 100 – 2 000
Lakás, iroda 40 – 100
Légkondicionált helység 0 – 40

A Nikken légtisztító készülékek használatával a helyiség negatív ion koncentrációja elérheti az 1-2 000 000 ion/cm3-t is.

0

Your Cart